Bel-ons-0756415454

                                   Wij helpen u graag:

                                           075 -641 54 

075 641 54 54

Vanaf €30

Kleppen stellen Scooter

"Er zijn verschillende manieren van de klepspeling afstellen."

Slijtage & gebruik

Klepspeling

Door slijtage en gebruik neemt de speling tussen de kleppen toe waardoor deze kleppen van tijd tot tijd gesteld moeten worden. De scooter kan bij te veel speling een tikkend, sissend of knallend geluid maken.

Manieren van stellen

  • Een nok van de onderliggende nokkenas drukt via een nokvolger op de klepstoter en deze bedient via een stelschroef op de tuimelaar de klep. De ruimte tussen de tuimelaar en de klepsteel is de klepspeling

  • De nok van een bovenliggende nokkenas drukt tegen een tuimelaar die op zijn beurt via een stelschroef op de klepsteel drukt. De klepspeling kan aangepast worden door de stelschroef te verdraaien.

  • Tussen de nok van een bovenliggende nokkenas en de nokvolger zit een metalen vulplaatje met een zodanige dikte dat er tussen de nok en het plaatje net genoeg speling overblijft. De vulplaatjes zijn er in verschillende dikten. Als de klepspeling te groot of te klein is, kan dit plaatje vervangen worden door een dikker of dunner plaatje om de afwijking in de klepspeling te compenseren.

De kleppen worden door de tuimelaars open gedrukt op het moment dat gassen naar binnen of buiten moeten. Om de juiste compressie op te bouwen is het cruciaal dat de verbrandingskamer volledig luchtdicht is. Wanneer er speling tussen de klep en de tuimelaar plaatsvind betekend dit dat, de tuimelaar nog in aanraking is met de klep en sluiten de kleppen dus niet volledig!

Vermogensverlies

Bovendien verslechtert het prestatievermogen van de scooter wat u kunt ervaren als vermogensverlies of het moeilijker starten van de scooter. De kleppen van uw scooter kunnen zijn verbrand of de speling van de tuimelaar kan zijn verlopen.

Kleppen stellen scooter

Veelgestelde vragen

Vraag: Waarom moeten de kleppen van een scooter gesteld worden?

Antwoord: Door hete omstandigheden zetten de kleppen zich uit en wordt de klepsteel langer. Om deze verlenging te compenseren moet er een minimale ruimte zitten tussen de bediening van de klep en de klepsteel!

Vraag: Wanneer moeten de kleppen gesteld worden?

Antwoord: Ideaaliter moeten de kleppen elke 3.000km gesteld worden echter is de norm rond de 8.000 en bij 10.000 gaat u aanzienlijk verschil in verbruik merken, te lang wachten resulteert in motorblok schade.